Stresin Vücudunuz Üzerindeki Etkileri
Ülkemiz ne yazık ki zorlu bir süreçten geçiyor. Yaşadığımız doğal afetin sonucu olarak psikolojik sorunlar artış gösteriyor. Ancak vücudumuzun stres tepkilerine ne kadar dikkat ediyoruz?
Bu dönemde stresin neden olduğu problemlerden biri de halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikerdir. Ürtiker genellikle alerjik reaksiyonlar, ilaç kaynaklı (penisilin, aspirin hassasiyeti vb.) ve stres gibi psikolojik faktörler nedeniyle ortaya çıkar. Ani başlayıp altı haftadan daha kısa süren ürtikere akut ürtiker denir; altı haftadan fazla süren durumlar ise kronik ürtiker olarak adlandırılır.
Kronik ürtiker şikayetleri için mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Daha kısa süreli şikayetlerde ise öncelikle beslenme düzeni ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Bu dönemde faydalı olabilecek bazı vitaminler, bitkisel ve hayvansal kaynaklı takviyeleri sizin için derledik.
Daha İyi Hissetmek İçin 5 Destek:
- C Vitamini:
Vücutta meydana gelen inflamasyon ve kaşıntı ile ilişkilendirilen Histamin seviyesinin düşürülmesine yardımcı olmak için, C vitamini takviyesi alınabilir.
- D vitamini desteği:
Kronik ürtiker şikayetleriyle ilgili yapılan çalışmalarda, bu sorunu yaşayan bireylerin kan D vitamini seviyesinin diğer gruplara kıyasla önemli ölçüde düşük olduğu gösterilmiştir. D vitamini seviyesini kontrol ettirerek, doktor kontrolünde D vitamini takviyesi kullanmak, şikayetlerin şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir
- 3. Omega 3 Balık Yağı:
Ürtiker tedavisinde kullanılan kortizon ve anti-enflamatuar ilaçların dozunu azaltmaya yardımcı olmak için altı ila sekiz hafta boyunca balık yağı takviyesi alınabilir.
- Çörek Otu Yağı:
Alerjik kaynaklı ürtiker durumunda çörekotu yağı tercih edilebilir. Araştırmalar, çörekotu yağının alerjik semptomları azaltmada etkili olduğunu göstermektedir.
Stres kaynaklı sağlık problemlerinin hafifletilmesinin temel yolu, stresle başa çıkmaktır. Eğer hayatı önemli ölçüde etkileyecek endişe ve kaygılar yaşanıyorsa, bir uzmana danışmak gerekir.
- Çarkıfelek (passiflora incarnata):
Passiflora bitkisi, anksiyete ve uykusuzluğu hafifletmek için çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Semptomları hafifletmek amacıyla bir sağlık uzmanı kontrolünde kullanımı değerlendirilebilir.
Gıda takviyeleri sağlığımızı desteklemek için kullandığımız önemli araçlardır. Ancak, doğru ürünü seçmek ve güvenli kullanımı için dikkatli olmak son derece önemlidir. Bazı ürünler doğal olarak kabul edilse de, her bitki ve yağ medikal amaçlı kullanıma uygun değildir. Ayrıca, içerikleri doğru bir şekilde belirlenemeyen takviyelerin ehil olmayan yerlerde satılması sağlığımız için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle, insan sağlığı için ürünlerin doğru bitkilerle, belirli formlarda ve kalite standartlarına uygun olarak üretilmesi gereklidir. Gıda takviyelerinin seçimi ve kullanımı konusunda en iyi katkıyı sağlamak için mutlaka bir hekim veya eczacı ile danışmak gerekir.
Bu sayfada toplum sağlığını yönlendirecek kesin bilgiler yer almamaktadır.
Dhawan, K., Kumar, S., & Sharma, A. (2001). Anti-anxiety studies on extracts of Passiflora incarnata Linneaus. Journal of ethnopharmacology, 78(2-3), 165-170.
Woo, Y. R., Jung, K. E., Koo, D. W., & Lee, J. S. (2015). Vitamin D as a marker for disease severity in chronic urticaria and its possible role in pathogenesis. Annals of dermatology, 27(4), 423.
Ürünlerimize göz atın;
C Vitamini
Çörekotu Yağı
Omega 3 Forte Balık Yağı
Passiflora incarnata Ekstresi