Annelerimizin Gücü Daim Olsun, Yaşamları Sağlıkla Dolsun!

Her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününde kutlanan anneler günü; tüm annelerin sevgi, fedakarlık ve özverili davranışlarını takdir etmek ve onları onurlandırmak için güzel bir fırsattır.  Bu özel gün vesilesi ile annelerimizin sağlığına dikkat çekmek istiyoruz.

Birçok anne, çocuklarının sağlığına öncelik verirken kendi sağlıklarını ihmal edebilir. Bu nedenle, annelerin de sağlıklarına dikkat etmeleri önemlidir. Annelerin sağlıklı bir yaşam sürdürmeleri, ailelerine ve topluma da örnek oluşturur.

Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, annelerin sağlıklarını korumak için önemlidir. Bu, sağlıklı bir beslenme planı, düzenli egzersiz yapmak, yeterli uyku almak ve stresten kaçınmak anlamına gelir. Ayrıca, düzenli sağlık taramaları ve kontrolleri ile sağlık durumlarını takip etmek ve hayati risk oluşturabilecek bazı hastalıkları erken teşhis etmek için çok önemlidir.

Annelerimizin Sağlıklı Yaşam Rutininde Neler Olmalı?

1.Sağlıklı Beslenme: Gerekli besin öğeleri almak, enerji seviyesini artırmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve iyi bir ruh hali sağlamak için beslenme önemlidir. Daha fazla sebze, meyve, tam tahıllar, yağsız protein kaynakları ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Beslenmeden kalan eksikleri tamamlamak üzere ve mevsim geçişleri gibi dönemlerde, uzmanlara danışarak, enerji desteği olarak C Vitamini,  bağışıklık dengesi için çörek otu yağı, kemik sağlığı için D3 ve D3K2 vitaminleri, kadınlarda eksikliği daha fazla gözlenen demir ve magnezyum gibi desteklerden faydalanılabilir.

2.Düzenli Egzersiz:  Anneler de düzenli egzersiz yapmaya çalışmalıdır. Egzersiz, enerji seviyesini arttırır, kalp sağlığını korur, kilo kontrolüne yardımcı olur ve stresi azaltır. Anne olmak, egzersiz yapmak için zaman ayırmayı zorlaştırabilir, ancak en azından haftada 150 dakika hafif veya orta şiddette egzersiz yapmak, tempolu yürümek fiziksel aktivite seviyesini arttırmak için yeterli olabilir. Egzersizden önce aspir yağı, L-karnitin içeren ürünler tercih edilebilir.

3.Yeterli Uyku: Bizler için geceler boyu uykusuz kalan annelerimizin hakkını ödeyemeyiz. Bir yandan uyku, vücudun yenilenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve stresin azaltılması için gereklidir. Yetişkinlerin uyku süresinin 7-9 saat arasında olması önerilir.

4.Stresten Kaçınma: Hepimiz zaman zaman stres problemi yaşasak da annelerimizin stres yükü biraz daha fazla olabilir ve bu durum sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Stres, uyku bozukluklarına, yüksek tansiyona, kilo alımına ve duygusal sorunlara neden olabilir. Stresten kaçınmak için, dinlenme tekniklerini (örneğin, meditasyon, yoga veya derin nefes alma egzersizleri) kullanabilir veya hobiler edinilebilir. Stresli anlarda Passiflora İncarnata ekstresinden destek alınabilir.

5.Düzenli Sağlık Taramaları: Annelerimizin sağlıkla yaş almaları, ileri dönemlerde de aktif bir hayat sürebilmeleri için düzenli sağlık taramaları ihmal edilmemelidir. Tansiyon, kolesterol, diyabet, kanser gibi hastalıkların erken teşhisi, tedavi şansını arttırır. Sağlık taramaları, sağlığı izlemeye yardımcı olacak ve olası sorunları önceden tespit etmeye de yardımcı olacaktır.

Unutmayalım ki, sağlıklı bir anne, sağlıklı bir aile ve sağlıklı bir toplum demektir. Tüm kadınların anneler gününü kutluyor ve tüm her daim sağlık ve enerjiyle dolmasını diliyoruz.

Bu bölümde yayınlanan içerikler toplum sağlığını yönlendirme amacı taşımamaktadır.

Kaynaklar:

  1. “Physical Activity and Adults”, World Health Organization (WHO), https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity
  2. “Stress Management”, American Heart Association (AHA), https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle/stress-management