İştahsız Çocuk Kalmasın

İştahı basitçe besinlere karşı duyulan istek olarak tanımlayabiliriz. İştah bilinçli bir istek olup besin maddesinin görünümünden ve daha önceden yiyecek ile olan deneyimlerden etkilenmektedir. Bireyin açlık hissini algılayamaması ise iştahsızlık olarak tanımlanabilir. Özellikle çocuklarda sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Erişkinlerde karşılaşılan iştahsızlık ise genelde altta yatan bir hastalığa bağlıdır. Bu neden araştırılmalı ve tedavi edilmelidir. Çok nadiren eşlik eden bir neden olmaksızın iştahsızlık da görülebilmektedir.

Erişkinler ve çocuklarda kilo düzenlemeye ve iştah arttırmaya doğal bir destek olarak yer fıstığı yağı tercih edilebilir. Yer fıstığı protein, yağ ve lif açısından zengindir. Bakır, manganez, demir, fosfor ve magnezyum gibi önemli minerallerin kaynağıdır. Yüksek miktarda doymamış yağ içeriğine sahiptir.

İştahsızlığın çocuklar için en önemli sonucu, büyümenin olumsuz yönde etkilenmesidir. Çocukluk çağında iştahsızlık ve yeme problemleri nedeniyle doktora başvuran sağlıklı çocukların oranı %20-35 arasında değişmektedir. Büyüme ve gelişme geriliği olan çocuklarda ise bu oran %33-90 olarak bildirilmektedir. Çocuklarda yeme ve iştahsızlık problemlerinin gittikçe arttığı görülmektedir. Belirli besin öğeleri ile beslenen ve yemek yemeyi reddeden çocukların beslenmelerinin yeniden düzenlenmesi, belirli bir zaman ve uğraşı gerektirmektedir.

Her durumda çocuklarda iştahsızlık ciddiye alınmalı ve altında yatan bir neden varsa saptanarak, ortadan kaldırılması hedeflenmelidir.

Omega 3 yağ asitlerinin santral sinir sistemi üzerinden iştah artırıcı etkisi olabileceğine yönelik bulgular saptanmıştır. Omega 3 aynı zamanda çocukların dikkatini ve başarısını arttırmaya da yardımcı olur.

Çocuklarda vitamin ve mineral eksikliklerinin takibi de önemlidir. Çinko, demir, B12 ve D vitamini ihtiyacında, gerekli ilaveler yapılmalıdır.

Araştırmalara göre, doğumla birlikte anne sütüyle tanışan bebeğin, ilk 6 ay gereksinimi anne sütü ile sağlanır. İlk bir yılda, hayatının en hızlı büyüme dönemini yaşayan bebeğin, öncelikle D vitaminine ve dördüncü aydan sonra da demir desteğine ihtiyacı vardır. Günlük D vitamini ihtiyacı 400 IU olan bebeklere doğumdan itibaren bir yaşına kadar verilmesi önemlidir.

Tüm bunların dışında beslenme alışkanlıklarının kötü olduğu düşünülüyor ya da büyüme geriliği bulunuyorsa multivitamin desteğine başvurmakta fayda vardır.

Az miktarlarda yiyen çocuklarda sık öğünler oluşturulmalı, gerekirse öğünün içeriği ek olarak sunulacak modüler beslenme ürünleri ile zenginleştirilmelidir.

Bu sayfada toplum sağlığını yönlendirecek kesin bilgiler yer almamaktadır.

Kaynaklar:

  1. http://www.guncelpediatri.com/makale_960/Istahsiz-Cocuklara-Klinik-Yaklasim
  2. https://www.aa.com.tr/tr/saglik/uzmanindan-cocuklardaki-istahsizliga-karsi-oneriler/1922736#

Ürünlerimize göz atın;